27 maart 2014

Leer van de natuur

De natuur is prachtig. Geïnspireerd raken door de natuur, als je goed kijkt kun je er heel veel van leren.

Wees als een boom
Een boom staat stevig met zijn wortels in de grond, maar beweegt zijn takken mee met de wind. Wees standvastig in je principes, maar beweeglijk in je aanpak! Het is niet altijd mogelijk om het precies op jou manier te doen, dus zul je vaak genoeg merken dat je je aan moet passen. Zorg wel dat je sterk in je schoenen blijft staan en niet over je heen laat lopen.


Wees als de zon
De zon laat elke dag haar mooiste schouwspel (zonsopgang) zien, terwijl er bijna niemand kijkt. Toch weerhoudt dat er haar niet van om het toch te doen. Ze heeft geen goedkeuring van andere mensen nodig, ze doet het voor haar zelf.

Wees als de zee
De zee kust het strand, maar wordt steeds weer weggestuurd. Toch blijft de zee het strand kussen. Een mooie voorbeeld van onvoorwaardelijke liefde! Hou van de mensen om je heen, ook al laten ze misschien niet altijd aan jou zien dat ze ook van jou houden.

Wees als water
Water kan een steen uithollen, niet door zijn kracht, maar door zijn doorzettingsvermogen. Met doorzettingsvermogen kan je enorm veel bereiken. De dingen die de moeite waard zijn, krijg je niet zomaar. Daar moet je voor blijven vechten, blijven doorzetten.

12 maart 2014

Het meridiaanwiel

Het overzicht van hoe de energie gedurende de dag door de meridianen stroomt, wordt ook wel het meridiaanwiel of de orgaanklok genoemd. 
Waarom we overdag veel en 's nachts meestal niet naar het toilet moeten? Waarom ons redeneringsvermogen optimaal is tegen de middag en onze spieren het sterkst in de namiddag? Waarom u zich na een trans-Atlantische vliegreis zo ellendig voelt? Eén antwoord: de biologische klok.


Het Meridiaanwiel volgt de volgende meridianen. Dit is een beknopte uitleg van de aspecten die kúnnen spelen bij de betreffende meridianen.

1. Centrale meridiaan 19-21 uur 
Deze reguleert de hersenen en wordt beïnvloed door emotionele stress, angsten en leerproblemen. Hij bevindt zich midden op de romp aan de voorkant. Denken en vormgeven.

2. Gouverneur meridiaan 11-13 uur 
Deze reguleert de lichaamsfuncties en is betrokken bij problemen met de wervelkolom en de suiker- en stofwisseling. Hij bevindt zich midden op de romp aan de achterkant. Hoe sta je in de wereld. 

3. Maagmeridiaan 7-9 uur 
Reguleert m.n. de maag en de spijsvertering. Bij een blokkade kunnen oprispingen, winderigheid, allergieën, astma, problemen met knieën, enkels en kaakgewricht, pijn in de lies en kiespijn. Op emotioneel gebied: nerveuze spanningen, ergernis, prikkelbaarheid, teleurstelling en gebrekkige innerlijke harmonie ontstaan. Het beginpunt ligt onder het oog en het eindpunt op de voeten op de tweede teen. Yang-energie. 

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...